Pasivni 3D sustav

3D sustavi
  • 28.11.2023.
Pasivni 3D sustav

Pasivni 3D kino sustav je tehnologija koja se koristi za pružanje trodimenzionalnog doživljaja gledateljima tijekom gledanja filmova u kinu. Za razliku od aktivnog 3D sustava koji koristi posebne aktivne naočale, pasivni 3D sustav koristi polarizirane naočale.

U pasivnom 3D sustavu, slika se projicira na veliko platno u dva polarizirana smjera. Jedno oko gledatelja vidi sliku polariziranu u jednom smjeru, dok drugo oko vidi sliku polariziranu u suprotnom smjeru. Kroz posebne polarizirane naočale, svako oko prima samo odgovarajuću sliku, stvarajući iluziju dubine i trodimenzionalnog prikaza. Prednost pasivnih 3D sustava je da naočale koje se koriste nisu aktivne i ne zahtijevaju baterije niti sinkronizaciju s projektorom. One su lagane, udobne za nošenje i pogodne za duže vrijeme gledanja filmova. Ova tehnologija također ima tendenciju pružanja svjetlije slike i manjeg zamora očiju u usporedbi s aktivnim 3D sustavom.

Pasivni 3D kino sustavi se sve više koriste u kinima diljem svijeta zbog svoje praktičnosti i udobnosti. Oni omogućavaju gledateljima iskustvo trodimenzionalnog doživljaja filma na jednostavan i pristupačan način. Pasivna 3D tehnologija također se koristi u različitim industrijskim i zabavnim sektorima, pružajući gledateljima mogućnost da urone u svijet trodimenzionalnog prikaza bez potrebe za složenom opremom ili naočalama.